Predstavljanje knjige HUDA JAMA, R.Ljeljaka

Matica hrvatska - Ogranak Grude i Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica - Sovići pozivaju Vas na predstavljanje knjige HUDA JAMA, autora Romana Ljeljaka

 


Sudjeluju: Zdravko Vladanović i Roman Ljeljak, autor
26. siječnja 2016. (utorak) u Galeriji u Staroj kapeli u Gorici u 18 sati
Pozor: Jezivi prizori posmrtnih ostataka u rudarskom oknu nisu pogodni
za maloljetnike i osobe s određenim zdravstvenim poteškoćama!


Vaš gorica-online


Bogat program za Noć muzeja u Gorici

Po jedanaesti put u Hrvatskoj i po šesti put u Gorici (općina Grude) bit će posljednji petak u  mjesecu siječnju 2016. godine Noć muzeja.Vrata arheološke zbirke, galerije, stare crkve i ranokršćanske krstionice u Gorici te arheoloških iskopina otvorena su te večeri za sve posjetitelje.Ove godine je Noć muzeja posvećena osnivačima muzeja i galerija, a ova u Gorici bit će u čast prvom hecegovačkom franjevcu akdemskom slikaru, mnogopoštovanom ocu fra Mirku Ćosiću.Bogat kulturni program otvaranja ove noći muzeja bit će, dakle, u staroj crkvi u Gorici u petak 29. siječnja 2016. u 19 sati.Organizatori ove Noći muzeja u Gorici jesu župni ured Gorica-Sovići, Hrvatska franjevačka arheološka zborka sv. Stjepana Gorica, Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i Matica hrvatska-Ogranak Grude.

Cjelokupan program će biti na vrijeme obznanjen javnosti, poručuju organizatori.
Vaš gorica-online


Izvješće župe za 2015. godinu

Prema   blagoslovu   kuća   i   obitelji   na početku 2015. god. u našoj župi bilo je: 792 obitelji (ovdje valja dodati one koji iz nekog razloga nisu bili kod kuće, tako da bi broj obitelji bio oko 810).
U župi živi (računajući  i studente)   2.876 župljana (ovdje kao i kod broja obitelji valja dodati one koji nisu bili tu kod blagoslova, tako da možemo kazati da je u župi oko 2.950 župljana) što je u prosjeku 3,64 člana po obitelji. 
Podatke  za  2016.  godinu  znat ćemo nakon blagoslova kuća u početkom godine.
U 2015. godini imamo slijedeće stanje:
Krštenih:  34 (od toga 8 ne žive u našoj župi, pa bi stvarni broj krštenih bio 26).
Umrlih:  52  (od toga ovdje nije pokopani njih 10, pa bi stvarni broj umrlih župljana bio 42).
Prirodni   priraštaj   je   -18,  odnosno gledajući one koji su ovdje kršteni i ostali živjeti i one koji su ovdje živjeli i umrli onda je prirodni priraštaj -16. Vjenčanja je bilo 22, od toga u župi je za sada ostalo živjeti 8 parova. Prvopričesnika smo imali 35. Krizmanika je bilo 90 (dvije generacije). Prema   dva   redovita  godišnja   brojanja vjernika (u veljači i rujnu) broj sudionika na   sv.   misama   nedjeljom   je   oko   900 vjernika, što je oko 30,5%. Tijekom godine podijelili smo oko 35.000 sv. pričesti. Na poziv za bolesnika otišli smo 32 puta, ne računajući redoviti obilazak starih inemoćnih u župi. Njih redovito obilazimo tri puta godišnje, a ima ih oko 120.
Župnik fra Stipe Marković


Vaš gorica-online


Izabran novi predsjednik MZ Gorica

Nakon održanih izbora za članove vijeća mjesne zajednice, održan je prvi sastanak za izbor predsjednika, zamjenika i tajnika.
U petak 18.12.2015. u područnoj školi od najstarijeg člana Marinak Sose (Zvjezde)Gorici organiziran je sastanak kako bi se izabralo novo vodstvo mjesne zajednice te od 11 vijećnika, pristupilo je njih 8 koji su izglasali dnevni red, usuglašavanje statuta vijeća MZ Gorica i na kraju najvažnije tri osobe u narednih 4 godine predsjednika, zamjenika i tajnika.
Za predsjednika mjesne zajednice izabran ja Tomislav Paradžik, zamjenik Marijo Kapural i tajnik  Zoran Polunić.
Pred njima je 4. (četiri) godine mukotrpnog rada. Nadamo se da će se pokrenuti što više akcija, projekata i uložiti zadnji atom snage i volje za svoje mjesto te da će Gorica prebroditi ovo opće krizno razdoblje i služiti drugima za primjer…


Vaš gorica-online


Božićni koncert

"BPG SE RODI U BETLEMU"

20. prosinca 2015. (nedjelja)
u župnoj crkvi u Ružićima u 18h

 

 

 

Tamburaški sastav Osnovne glazbene škole Grude
Sanja Boban
Zbor Osnovne glazbene škole Grude
Dječji zbor župe sv.Male Terezije Ledinac-"Nebeske Ruže"
Zbor Osnovne škole Grude
Frama župe Gorica-Sovići
Zbor župe sv.Stipana Prvomučenika Gorica-Sovići
Klapa Bratovština
Zbor župe Bezgrješnog začeća BDM Tihaljina
Lucija Zovko
Frama župe Drinovci
Zbor župe sv.Male Terezije Ledinac-"Nebeske Ruže"
Frama župe Ružići
Zbor župe sv.Mihovila Drinovci
Trio od Bratovštine
Zbor župe sv.Ivana Krstitelja Ružići

Na dobro Vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo!

Vaš gorica-online


X. Dani Matice hrvatske u Grudama

 

 

 

Matica hrvatska – Ogranak Grude
poziva Vas na
X. DANI MATICE HRVATSKE U GRUDAMA 2015.
-BOŽIĆU USUSRET-
- UZ 10. GODIŠNJICU OBNOVE DJELOVANJA
MATICE HRVATSKE U GRUDAMA-

-27. XI. 2015. (petak) – Svečana Akademija Matice hrvatske Ogranak Grude – u povodu 10. godišnjice obnove Matičina rada u Grudama
-izložba knjiga naklade Matice hrvatske Ogranak Grude, obraćanje gostiju, dodjela članskih iskaznica novim članovima Matice hrvatske iz Gruda, dodjela zahvalnica i glazbeni program: klapa Bratovština, učenici OGŠ Grude i Lucija Zovko

-4. XII. 2015. (petak) – obilježavanje 16. obljetnice Bratovštine Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i 11. obljetnice klape Bratovština;
U 18 sati u župnoj crkvi u Gorici sveta misa, potom koncert klape Bratovština i prijatelja, iza koncerta u Galeriji u Staroj kapeli u Gorici Otvaranje izložbe slika akademskog slikara Frane Primorca iz Čitluka. Na kraju fešta! (Organizator ovg događaja je: Bratovština sv. Stjepana Gorica-Sovići)

-16. XII. 2015. (srijeda)u kido-dvorani u Grudama u 15 sati predstavljanje knjige MOJA RIJEKA SUZA, autorice Željke Jurić Mitrović
(Vukovarka Željka Mitrović Jurić uplakana je djevojčica u plavom kaputiću čija je fotografija obašla svijet i urezala se svima duboko u pamćenje. Držala je majku za ruku i ridala hodajući pokraj vukovarskih ruševina, kostura nekoć ponosnog grada. Hodala je u koloni s mnoštvom Vukovaraca koji su 18. studenoga 1991. napuštali grad praćeni naoružanim vojnicima JNA. Danas živi u Berku, sa suprugom i kćeri. Pisanje doživljava kao svojevrsnu terapiju, ali je ono za nju i podsjetnik na prošlost, na rat, progonstvo i smrt, kojima je njezino djetinjstvo bilo obilježeno. Napisala je zbirku pjesama "Moja rijeka suza".)

-20. XII. 2015. (nedjelja) - u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Ružićima u 18 sati - Božićni koncert župnih zborova i drugih glazbenih organizacija s područja općine Grude (Sudjeluju zborovi slijedećih župa i glazbenih organizacija iz općine Grude: Tihaljina, Ledinac, Drinovci, Ružići, Gorica-Sovići, Raskrižje, OGŠ Grude, OŠ Grude, Frama župe Tihaljina, Frama župe Gorica-Sovići, Frama župe Drinovci, Frama župe Ružići, klapa Bratovština i glazbenici Sanja Boban, Lucija Zovko…)
Radujmo se zajedno Božiću koji dolazi!

Vaš gorica-online


Kulturna jesen s Maticom hrvatskom Grude

 

 

 

Predstavljanje knjige I najveći komunikator,
autora prof. dr. sc. fra Ike Skoke

Sudjeluju:
Fra Stipe Marković, župnik župe Gorica-Sovići
Ljubo Grizelj, Načelnik općine Grude
Fra Ante Marić, knjižničar i književnik
Prof. dr. sc. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru
Prof. dr. sc. fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru

* * *
Nakon predstavljanja knjige u Galeriji u Staroj kapeli u Gorici Otvaranje izložbe slika grafičara Mirana Palčoka iz Splita

Sudjeluju:
Mr. sc. Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske Grude
Miran Palčok, akademski grafičar - autor izložbe
Anđelko Mikulić, akademski slikar
Izložbu otvara Veleposlanik Republike Austrije u BiH Nj. E. Martin Pammer

Glazbeni dio programa – fra Marin Karačić s pratnjom i klapa Bratovština
Voditeljica programa – prof. Mirjana Mima Vlašić

 

Vaš gorica-online


Završili izbori za Vijeće Mjesnih zajednica

U nedjelju 4. listopada održani su izbori za Vijeće Mjesnih zajednica općine Grude. Žitelji općine Grude su u svojim mjesnim zajednicama glasovali za svoje kandidate, a uvjerljivu pobjedu na prvim izborima osvojio je HDZ BiH. Glasovalo se u 15 mjesnih zajednica, a rezultati su sljedeći:

 

Grude:
HDZ BiH – 34 glasa

Tihaljina:
HDZ BiH – 107 glasova

Jabuka – Puteševica:
HDZ BiH – 33 glasa

Ledinac – Podledinac:
HDZ BiH – 79 glasova

Grude Zapad:
HDZ BiH – 93 glasa

Borajna:
HDZ BiH – 16 glasova

Cerov Dolac – Pogana Vlaka:
HDZ BiH – 23 glasa

Drinovci:
HDZ BiH – 182 glasa

Neovisni kandidat: Nikola Šimić – 78 glasova

Sovići Gornji:
HDZ BiH – 216 glasova
HDZ 1990 – 75 glasova

Gorica:
HDZ BiH – 115 glasova
HDZ 1990 – 105 glasova

Dragićina:
HDZ BiH – 97 glasova

Pocrte:
HDZ BiH – 8 glasova
HDZ 1990 – 7 glasova

Sovići Donji:
HDZ BiH – 142 glasa
HDZ 1990 – 13 glasova

Višnjica – Medovići:
HDZ BiH – 116 glasova

Ružići:

HDZ BiH – 81 glas

 

Vaš gorica-online


Kulturni program do početka listpada do Božića

U prošlom tjednu vodstvo Ogranka Matice hrvatske u Grudama održalo je sastanak na kojemu je jednoglasno usvojen program Kulturna jesen s Maticom hrvatskom u Grudama 2015. i X. Dani Matice hrvatske u Grudama 2015. godine – Božiću ususret. Ove godine je sve u znaku obilježavanja desete obljetnice obnove rada Matice hrvatske u Grudama...

Vaš gorica-online

Opširnije...

Uspješan početak rujna za pjesnikinju M. Vlašić Mimu

Početkom rujna, na pjesničkom natječaju „Pjesnici i pisci“, Križevci – ljeto 2015., članica Matice hrvatske Grude i Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica - Sovići, pjesnikinja Mirjana Vlašić Mima sa svojom je pjesmom U kapima ljetne kiše osvojila 1. mjesto.

 

Vaš gorica-online

Opširnije...

Akademija u čast časnim sestrama franjevkama

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Frama župe Gorica-Sovići, Franjevački svjetovni red župe Gorica-Sovići, Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepan Gorica, Župni ured Gorica-Sovići pozivaju na 'Akademiju u čast časnim sestrama franjevkama' Krista kalja iz Mostara, koje su na službi u župi Gorica Sovići (u povodu njihova trajnoga odlaska iz župe sv. Stjepana Prvomučenika).

Akademija će biti u Staroj crkvi u Gorici u četvrtak 27. kolovoza 2015. u 20 sati.

 

Vaš gorica-online


Izbori u Mjesnim zajednicama

Povodom raspisanih izbora za članove Vijeća Mjesnih zajednica općine Grude koji će se održati 4.listopada 2015.godine, pozivaju se politički subjekti da Općinskom izbornom povjerenstvu podnesu odgovarajuće prijave, a sve u skladu sa donijetim propisima koji su objavljeni u Službenom glasniku općine Grude broj: 3/14 i  4/15.

Kontakt osobe članovi OIP-a, Mladenko Barić i Draženka Braćić , telefon broj 660-915.

OIP Grude

Vaš gorica-online


Stranica : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster