KUD Sloga Gorica

Mnoga mjesta našeg podneblja ne mogu se podičiti onim čime se zapravo stanovnici malog mjesta u Zapadnoj Hercegovini Gorice, uz još veliko bogatstvo povijene i kulturne baštine, kite već 85 godina. Naime, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Sloga davne je 1923. godine nastalo u selu Gorici, istoimenom sjedištu svojedobno drevne srednjovjekovne župe Imote.
Prema usmenoj predaji članova ovog društva Sloga je utemeljena, kako smo već spomenuli, 1923. godine (prema nekim usmenim izvorima 1922. godine sastao se inicijativni odbor Goričana kako bi osnovali društvo „Seljačka sloga“), iza toga je društvo upisano u Registar udruga (uza sav trud dokument nije pronađen). No, nije ni najvažnije to kad je društvo upisano u Registar, bitno je i veličanstveno da je ovo kulturno umjetničko društvo, jedno od najstarijih na području Hercegovine, odgojilo tolike naraštaje Goričana, i potaknulo mnoge druge na slične pothvate, i uvijek iznova privlači sve svojim temeljitim radom i plijeni svojim izvornim folklorom i veoma starim narodnim nošnjama, sačuvanim u izvornom obliku sve do dana današnjega.
Ova monografija iliti mali doprinos našega naraštaja njegovanju kulture i umjetnosti narodne baštine Gorice doista može biti dobar uvodnik u ozbiljniju i opširniju studiju u nekom budućem vremenu, za neku od slijedećih obljetnica.  
1924. g. s radom je počela tamburaška sekcija. Tambure su kupljene na kredit, a jamčili su Vice Galić, Ante Galić  Ćuta i Mate Galić Žutan koji su založili svoja imanja. Učitelj glazbe bio je iz Imotskog, a goričani su mu kupili bicikl kako bi mogao dolaziti na probe.
1925. učitelj tamburaškog orkestra bio je Mijat Galić Pegotić.
Između dva rata učestvovalo se na raznim svečanostima, dernecima po zapadnoj Hercegovini kao i na Božićnim i Uskrsnim blagdanima tako je 1935. g. društvo osvojilo prvo mjesto na nastupu u Duvnu (Tomislavgrad).Tada je društvo imalo tri sekcije: folklornu, dramsku i tamburašku.
1946. društvo je imenovano kao KPD (kulturno prosvjetno društvo) «Sloga» Gorica.
1948. g. bila je obilježena pobjedama u Sarajevu i Zagrebu društvo osvaja prva mjesta, a u Beogradu drugo (prvo mjesto osvaja društvo sa Kozare).
 Tamburaški orkestar s pjesmom «Proljeće cvate i blista» u sva tri mjesta u svojoj kategoriji osvojilo prvo mjesto.
Nastupalo se na mnogim smotrama folklora; Zagreb, Posušje, Mostar, Sarajevo, Beograd, Kopar, Split, Makarska, Podgorica, te po Europi Švicarska, Njemačka itd.
1970. g. društvo dobiva ime KUD «SLOGA» GORICA pod kojim i danas djeluje.
Ovo je kulturno umjetničko društvo prolazilo kroz različite faze svog postojanja, ali je uvijek promicalo identitet hrvatskog čovjeka ovog dijela stare Imote. Od svog postanka do dandanas prokoračalo je tri različite države, a danas djeluje u četvrtoj. Svakoj se državnoj upravi na svoj način trebalo prilagoditi i nije bilo lako, ali su Goričani, uvijek mudre glave, znali sa svakom na svoj način, i uljudno i šaljivo, znajući sačuvati ono izvorno. Zato su i opstali do danas i ponosni su na to. Svoj su izvorni repertoar pjesama, kola i drugih šaljivih ulomaka očuvali kudovci Sloge i to je ono što ovo kulturno umjetničko društvo čini velikim.
Mario Bušić, 2008.g.
Veronika Galić, 2008.g.


Broj posjeta:
Hit Counter by Digits