U Gorici proslavljen blagdan sv. Stjepana prvomučenika

Pripremajući se trodnevnicom, uz molitvu i pjesmu i uz slavlje zvona proslavljena je svetkovina sv. Stjepana Prvomučenika, patrona župe Gorica – Sovići koja se u Gorici od davnina slavi 3. kolovoza.

Naime, nakon mučeničke smrti đakona Stjepana, njegovo je tijelo, prema tradiciji, preuzeo židovski pismoznanac Gamaliel i pokopao ga u nov grob na svojoj njivi blizu Jeruzalema. Oko 415. godine, jedan svećenik imenom Lucijan u ukazanju je saznao za grob gdje je pokopan sv. Stjepan. Ostaci tijela sv. Stjepana iskopani su tada te je jedan dio relikvija prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim. U Rimu je dio relikvija zakopan uz tijelo sv. Lovre, đakona. Našašće se moćiju sv. Stjepana Prvomučenika slavi 3. kolovoza, a 26. prosinca Stjepanovo mučeništvo.

Svete Mise u trodnevnici ovoj svetkovini, u Šamatorju sv. Stjepana u Gorici, predslavili su fra Vinko Mikulić, fra Goran Ćorluka i fra Marin Karačić, a prije svetih Misa bila molitva krunice i sv. Ispovijed.

Na sam blagdan 3. kolovoza 2023. svetu je misu u Šamatorju predslavio fra Andrija Bilokapić, franjevac zadarske Franjevačke provincije sv. Jeronima uz sumisništvo goričko-sovićkog župnika fra Marina Karačića, gvardijana i župnika imotskoga fra Zorana Kutleše, gvardijana i župnika humačkoga fra Darija Dodiga, župnika tihaljskoga fra Ljube Kurtovića,  fra Josipa Vlašića, voditelja HKM u Koelnu fra Ante Vuka Buljana, te fra Joze Grubišića, fra Andrije Majića, fra Ivana Hrkaća i fra Lovre Šimića. Župni zbor je skladno pjevao za sv. Misom, a mladi iz HKUD-a Sloga Gorica, u narodnim nošnjama, nosili su stjegove i kip sveca zaštitnika, sv. Stjepana.

Članovi Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika su slavljeničkim brecanjem zvona sa stare crkve uveličali ovu svetkovinu. Uoči samog blagdana na cesti-serpentini Zavali iznad Gorice zapaljeni su svitnjaci u čast sv. Stipanu Prvomučeniku.

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster