Obilježen sv. Florijan

U GORICI OBILJEŽEN BLAGDAN SVETOG FLORIJANA ZAŠTITNIKA VATROGASACA

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva 'Gorica' obilježen je blagdan svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca.

„Naše društvo tradicionalno obilježava ovaj blagdan, ali ove godine s obzirom da je sutra na sami blagdan svetog Florijana krizma u našoj župi ovaj dan obilježavamo dan ranije. Ovo je prigoda da uz pripadnike naše postrojbe pozovemo i naše prijatelje vatrogasce iz naše i susjednih županija na druženje uz zakusku koju smo pripremili. Ovaj dan nam znači puno jer je ovo prigoda da pokažemo što smo radili u protekloj godini, kao i da razmijenimo iskustva s našim prijateljima“, rekao je Darko Paradžik – Brajo predsjednik DVD-a 'Gorica'.

Prigodno druženje u povodu blagdana svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca osim domaćina pripadnika DVD-a 'Gorica' svojim dolaskom uveličali su mještani Gorice, čelnici Općine Grude, pripadnici DVD-a 'Buna', DVD-a 'Kočerin', vatrogasnih postrojbi Gruda, Čitluka i Posušja, te zaposlenici Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke koji su Darku Paradžiku – Braji predsjedniku DVD-a 'Gorica' uručili prigodni poklon.

Sveti Florijan (250. – 304.) kršćanski je svetac i mučenik koji je živio u prvom stoljeću u Austriji. Prema legendi, molitvom je ugasio požar na jednoj kući, a za vrijeme cara Dioklecijana bio je proganjan i mučen. Kada je saznao da je nekoliko desetaka kršćana zarobljeno i bačeno u tamnicu, otišao je do namjesnika Aquilinusa koji je proganjao kršćane te se sam izjasnio kao kršćanin. Legedna kaže da nakon što nije htio prinjeti žrtvu bogovima, bačen je s kamenom oko vrata u rijeku Enns, a čovjek koji ga je bacio s mosta u rijeku, odmah je oslijepio. Bilo je to 304. godine. Na mjestu gdje je prema legendi pokopan, oko 800. godine izgrađen je samostan koji i danas postoji.

Uvijek uz Vas,
gorica-online.info

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster