Sveci” iz Gorice svladali trofejne Grude i osvojili prvi naslov prvaka BiH

Boćari Svetog Stipan iz Gorice kod Gruda, novi su prvaci Bosne i Hercegovine. U odlučujućoj utakmici, grudskom super derbiju, „sveci“ su uspjeli zaustaviti „starijeg brata“ u obrani titule i osvojiti svoj prvi naslov prvaka BiH. Kao što se i pretpostavljalo, utakmica je bila neizvjesna do zadnje igre – pojedinac klasično u kojoj je mladi Frano Galić uspio nadigrati iskusnog Milorada Bošnjaka. Da prije zadnje „ture“ dođu u priliku osvojiti naslov u prethodne dvije pobrinuli su se Filip Divić, koji je „otkinuo“ poen bivšem reprezentativcu Damiru Brzici u uvodnoj disciplini pojedinac klasično, a posebice 23-godišnji Hrvoje Grubišić koji je u preciznom izbijanju uspio nadigrati udarnog igrača Gruda – Dražena Glavaša 28:19. Grubišić je odigrao kao u transu, njegovih 28 poena na svjetskim prvenstvima donose zlatnu medalju, piše Večernji list.

Kao što se i očekivalo iskusniji Gruđani su poslije prve trećina bili u vodstvu od 5:3. Uz poen Brzice po dva su osvojili Dražen Glavaš u drugom pojedincu i par Slobodan Miloš/Goran Boban, dok su „sveci“ u tom dijelu utakmice dobili samo igru trojki. Nakon prve ture na semaforu je stajalo 3:5, međutim, u tehničkim disciplinama Gruđani su prošli kao bosi po trenju izgubili su sve tri discipline. Uz već spomenuti nestvaran rezultat mladog Grubišića Goričani su izborili dvije očekivane pobjede u štafeti Mate Ćorluka i Filip Divić, te u brzinskom izbijanju Mate Ćorluka.

Poslije zaostatka od dva poena nakon prve četiri igre „sveci“ su stigli do vodstva od čak 9:5. To je čak i za stabilnu ekipu Gruda bilo previše, pretpostavljamo da su kalkulirali da će poslije dvije „ture“ imati najmanje 7:7, a onda će u završnici riješiti „posao“. Tako bi i bilo da Grubišić precizno izbijanje nije odigrao maestralno. U trećoj „turi“ uslijedio je još jedan uvjetno rečeno, neočekivan rezultat već spomenuta pobjeda Galića u pojedincu, tako da stabilna ekipa Gruda unatoč pobjedama u dva od tri para nije mogla dostići stvoreni razliku. Valja reći da je Grudama za obranu naslova bio dovoljan i remi, međutim izmakao je u za bh. boćarske prilike neuobičajenoj utakmici. U svakom slučaju bila je ovo boćarska predstava za pamćenje i dobitak za bh. boćanje, jer je naslov osvojila najmlađa ekipa u ligi.

Rezultati po disciplinama, pojedinac klasično 1., Filip Divić – Damir Brzica 1:1 (10:10), pojedinac klasično 2., Mate Ćorluka – Dražen Glavaš 0:2 (9:10), par klasično, Veselko Biško/Frano Galić – Slobodan Miloš/Goran Boban 0:2 (5:13), trojka, Damir Galić/Tihomir Grizelj/Hrvoje Grubišić – Zdravko Miloš/Milorad Bošnjak/Andrija Žulj 2:0 (7:4); štafetno izbijanje, Mate Ćorluka/Filip Divić – Zdravko Miloš/Ivan Glavaš 2:0 (42:23), precizno izbijanje, Hrvoje Grubišić – Dražen Glavaš 2:0 (28:19), brzinsko izbijanje, Mate Ćorluka – Ivan Glavaš 2:0 (27:24); pojedinac klasično, Frano Galić – Milorad Bošnjak 2:0 (13:6), par klasično 1., Hrvoje Grubišić/Filip Divić – Slobodan Miloš/Dražen Glavaš 0:2 (7:13), par klasično 2., Tihomir Grizelj/Mate Ćorluka – Damir Brzica/Vladimir Zucić 2:0 (13:3), Veselko Biško/Jakov Galić –Goran Boban/Andrija Žulj 0:2 (4:13).

Ističemo naslov prvaka BiH osvojili su: Damir Galić, voditelj ekipe „svetaca“, Veselko Biško, kapetan, zatim – Tihomir Grizelj, Mate Ćorluka, Filip Divić, Frano Galić, Jakov Galić, Zdenko Galić, Ivan Galić, Karlo Tica i Ivan Primorac.

U drugoj utakmici šestog kola boćarske Lige za prvaka, u ligaškom dijelu neprikosnovena Čapljina doživjela je novi poraz, ovoga puta od posuške Bure 10:12. Uglavnom Čapljinci su doigravanje završili na posljednjem četvrtom mjestu, dok se u prvom dijelu Lige za prvaka, neuvjerljiva Bura probila na drugo mjesto.

Rezultati 6. kola boćarske Lige za prvaka

Grude: Sveti Stipan – Grude 13:9;
Čapljina: Čapljina – Bura 10:12.

Konačni poredak boćarske Lige za prvaka

1. Sveti Stipan 8 (73:61)
2. Bura 7 (63:69)
3. Grude 6 (71:39)
4. Čapljina 3 boda (50:84)

Konačni poredak boćarskog prvenstva BiH sezona 2023./2024. godine

1. Sveti Stipan
2. Bura
3. Grude
4. Čapljina
5. Neum
6. Široki
7. Rastok
8. Dračevo
9. Napredak Willa

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster