Adventsko silo u Gorici

Dobro nam došli na prvo Adventsko silo u Gorici!

U ne tako davna vrimena, u našem malom mistu silo je bilo glavni dio, pa usudili bi se reći i danas, s obzirom da je to bilo jedino vrime druženja i upoznavanja djevojaka i mladića.
Sililo se stalno, ali najlipša sila su bila ona u vrime Božića, po pričama naših starih i onih koji su ih živili.
Nijedna kuća ne bi ostala, da se u njoj u to vrime nebi sililo.
Mi smo imali želju ponovno oživiti ono, što je držalo najjaču nit između ljudi, a to je druženje uz dobru pismu, dobro vino, dobru gangu, dobru mezu i još puno tog zanimljivog što ćemo vam predstaviti u vrime ovog našeg Adventskog sila.
No na samom početku vam želimo reći po koju rič o ovom našem malom kraju.
Gorica se nalazi u najzapadnijem dijelu Hercegovine i svojim položajem kao da je otela najlipši dio Imotsko-bekijskog polja.
Zemljište na kojem se nalazi Gorica blago je podignuto od sjevera prema jugu.
Područje je bogato vinovom lozom, a u zadnje vrime zbog blizine granice nikli su i trgovački prodajni centri.
Misto je dobilo ime po svom prirodnom smještaju i izgledu.
Naime, ne tako davno, misto je obilovalo šumom, a Goričani su na poseban način davali važnost i visoko cijenili vinograde, a pogotovo njihove plodove.
Polja u kojima se uzgajali vinogradi slavenski narodi su nazivali Gorica. Po tome je i samo misto dobilo ime.
Od najstarijih su vrimena misto i njegova šira okolica bili naseljeni. Povijesni izvori nam svjedoče o brdu Pitu iznad Gorice, koje vuče svoje ime od latinski riječi OPPIDUM, što znači TVRĐAVA, GRAD, UTVRDA.
Sam Pit bijaše okriljem mnogim narodima koji su tuda prolazili, a napose Ilirima, Rimljanima i današnjim njegovim žiteljima Hrvatima, koji su udarili svoj pečat i usadili lipe običaje ovom kraju.
Gorica je također bila pod utjecajem i grčke kulture. Naime, grčki trgovci kad su osnovali neke gradove na Jadranskim otocima i uz obalu, počeli su trgovati sa zaleđem te tako dospjeli i do Gorice. Točnost ove tvrdnje je pronađena halenistička (grčka) soba u kojoj su se nalazili razni ukrasni predmeti koji potječu iz grčkog kulturnog okruženja.
O bogatoj povijesti našeg malog mista svjedoči
Hrvatska franjevačka arheološka zbirka Sv Stjepana Prvomučenika, pod vodstvom ondašnjeg župnika fra Ante Marića.
Rijetka su mista koja se mogu pohvaliti muzejom u svojoj sredini.
Pored naše stare crkve Sv Stjepana Prvomučenika koja seže iz davne nam prošlosti i smještena je u samoj jezgri našeg Šamatorja, naše malo misto je mukotrpnim radom, voljom, željom, trudom svojeg puka podiglo 1970 godine novu, prilipu, modernu crkvu.
Zajedno sa svojim pukom ništa nije nemoguće učiniti-znali su to fratri u prošlosti a tako je i dan danas! Zato ih pozivamo da nam dođu, da im kažemo jedno veliko HVALA, te nam otvore i blagoslove ovo naše prvo Advensko silo, koje će nadamo se postati tradicija i novi običaj mista srca tvog i mog. Naše Gorice.
Sada vas želimo provesti kroz naše prvo Adventsko silo.
Mala su mjesta našeg podneblja koja se mogu pohvaliti onim čime stanovnici ovog našeg malog mista mogu.
Naša prva kućica nosi ime SLOGA.
Sama riječ SLOGA predstavlja složnost, zajedništvo. To predstavlja i naša prva kućica, zajedništvo naših mjestana.
Tu ćete pronaći djela vrijednih ruku naših ljudi, koji su svojim radom i svojim trudom obilježili i postali dio ovog našeg prvog sila.
Zavirite i pogledajte čime se to mi ponosimo i što je to napravila vješta ruka naših mještana.
A da se imamo čime ponositi i kada se spomene kulturno umjetničko društvo Sloga Gorica, svjedoči njihovih 96 godina postojanja i djelovanja.
Naime, društvo je nastali davne 1923 godine i djeluje do dana današnjeg. Ljubav prema folkloru, rodnom kraju i običajima prenosi se tako s koljena na koljeno. Večeras će nam se svojim nastupom predstaviti naši mladi folkloraši, oni, kojima je provjereno ono što će ih upisati u povijest i očuvanje ovog našeg lipog običaja i kulture. Hkud Sloga Gorica.
Mi nastavljamo do naše druge kućice Zavola.
Zavola je cesta koja spaja Goricu i Posušje, nastala za vrime Austrijskog carstva vrijednim radom ruku naših pradidova i didova. Budući da je samim položajem i izgledom zadivljujuća, u znak zahvalnosti i vjernosti Bogu, našem narodu i pradidovima, podignuto je 14 postaja Križnog puta koji krase ovu našu diku.
U litno vrime u čast Sv. Stjepanu, našem zaštitniku župe, Zavolu krase svitnjaci, neizostavni dio uočnice našeg Stipanjdana. Prizor riječima neopisiv.
E ovdje već miriše na slatko. Tu ćete se prisjetiti onih babinih starih slatkih, još vrućih fritulica, čiji miris bi te namamio još na početku ulice dok trčiš babi odnit nogice za kiseli kupus što će ga kuvati za Božićni obiteljski ručak.
Al i onog pravog domaćeg graha, kojeg u velikom kazanu prati budno oko vještog kuhara.
Iako kažu ništa to neće leći dok se ne zalije čašom dobrog Hercegovačkom vina, pa u to ime živili dragi gosti.
A da smo narod od druženja, priče, dobre gange i pisme, svjedoči i običaj koji je neizostavni dio Božićnog vrimena,SOPRA. KAKO STOJI NAZIV NAŠE SLJEDEĆE KUĆICE.
Za taj običaj zna svako muško od prvih koraka, uči se još od malih nogu da se taj običaj čuva.
Zovnica, čuturica, ona okrugla metalna božićna kutija puna šapa, suvih smokava i medenjaka, za posle mise, jer se mora zapivat ganga i probat nova rakija, a i bacit koja šala. Okupi se tu cilo misto.
Ali znate kako kažu bez dobre i ljute kobasice nema ni Adventskog sila ni gušta, zato nam je tu kućica BIOVAC.
Ono kad ti bura para uši i nos, nema ništa bolje od ljute kobasice da te zagrije.
Za zagrijavanje i siguran otpor hladnoći, pobrinut će se baš oni.
I za kraj da sve to upotpuniš, dođeš u "Moje ognjište" da shvatiš da si tu. Tu odakle si protekao, tu di si napravio prve korake, tu di si živio,tu di te jedva čekaju, tu u svoje malo misto za koje su tvoji pradidovi život dali, tu di srce jače kuca, tu di zrak lipše miriše, tu di osjetiš toplinu u grudima. Tu di te uvik vuče da se vratiš, ma gdje da si otišao.

Baš tu, tu u misto srca tvog i mog.
U našu Goricu!.
Želimo vam blagoslovljene i radosne ove dane Došašća i Advenskog sila.
U slast i zdravlje.
Pozdravljaju vas vaši organizatori, omladina koja čuva misto srca tvog i mog. Našu Goricu!

Uvijek uz Vas,
gorica-online.info

 

Povratak na naslovnu...

Broj posjeta:
Hit Counter by Digits
               mail to:webmaster